Viborg Regionshospital er tilbage på førstepladsen

De sidste fem år har Regionshospitalet Viborg været i top tre i kategorien Danmarks bedste mellemstore hospital, som hvert år kåres af nyhedsavisen Dagens Medicin. I år løb de med førstepladsen, og det skyldes blandt andet deres behandling af demensramte patienter.

Af Jacob Bjørneboe

Viborg Regionshospital har i år bevæget sig til tops som Danmarks bedste mellemstore hospital. Kåringen, som Dagens Medicin hvert år foretager, kan skyldes flere forskellige tiltag på hospitalet. Især på demensområdet er der sket en forbedring, her har man nemlig flyttet sig fra en 13. til en førsteplads.

På hospitalets Hukommelsensklinik er der blandt andet blevet arbejdet med alt fra udredningsforløb til hvilke besøgstyper, der tilbydes. Noget af det, som har givet pote, er blandt andet det store samarbejde, der er på tværs af afdelingerne.

Marianne Højbjerg, sygeplejerske og forløbskoordinator i Hukommelsesklinikken, peger på, at man som ansat kender til vigtigheden i, at man er ansat hos en hukommelsesklinik:

”Det er vigtigt for os, at patienterne føler sig trygge, godt behandlet og rigtigt informeret. Det kræver, at de ansatte har den rigtige viden, og at man ved, hvilken type mennesker man arbejder med.”

Tidligere Sundhedsminister, Magnus Heunicke, udtalte sig i 2020 til Region Midtjylland i rosende vendinger om Viborg Regionshospitals ”Demensvenlige sygehuse”. Han lagde vægt på, at det var lykkedes hospitalet at skabe indretning med tydelig skiltning, og opmærksomhed på, at demensramte patienter har brug for ekstra tryghed og ro. I projektet arbejder man blandt andet på, at sygehuset har et bredere fokus på at gøre hospitalet nemmere for de Alzheimersramte at finde rundt på. Marianne Højbjerg uddyber:

”Det er patienten, vi skal have i centrum. Vi bestræber os på at give patienterne den bedste udredning på et højt niveau. Det skulle jo gerne være noget, der kommer patienten til gode, at man udreder på et meget højt kvalificeret niveau.”

Regionshospitalet Viborgs projekt ”Demensvenlige sygehuse” fra 2020, har været med til at give kvalificerede bud og retningslinjer for, hvordan man arbejder demensvenligt.

Marianne Højbjerg er glad og stolt over førstepladsen, da den betyder, at man nu kan høste frugten af det arbejde, der gøres hver dag. Selvom det ikke er noget, man specifikt arbejder efter, så giver det kampgejst og motivation:  

”Vi bestræber os på at hjælpe patienter bedst muligt, så prisen er med til at motivere. Derudover medfører førstepladsen, at vi fortsat bliver ved med kæmpe for, at vi kan gøre det endnu bedre.”

Gitte Kærgaard, formanden for Alzheimer lokalforeningen Midt-Vest Jylland, er også glad for at se, at demenspatienterne får en god behandling. Hun er enig med Marianne Højbjerg i, at der skal tages ekstra hensyn til patienter med demens:

”Patienter med demens passer ikke ned i de samme kasser, som mange almindelige patienter på et sygehus. De har brug for ekstra tid, omsorg og tryghed. Derfor er det vigtigt, at de ansatte er klædt rigtigt på til opgaven.”

Gitte Kærgaard ved, at de pårørende løfter en stor opgave, men også at det er hårdt at skulle være på 24 timer i døgnet. Derfor er hun glad for, at hospitalet er i stand til at klare opgaven. De pårørende er ikke uddannede i at passe på demensramte, og de har også brug nogle fritimer, siger hun til Viborg Posten.

Be the first to comment on "Viborg Regionshospital er tilbage på førstepladsen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*