Kvindernes kampdag blev fejret med fokus på kvinder på flugt

Foto: Marie Maschoreck

Ved fejringen af Kvindernes Internationale Kampdag havde man i ’8. marts i Viborg’-gruppen et særligt fokus på kvinder på flugt. Med arrangementet var håbet blandt andet at gøre opmærksom på de problemer, man som kvinde på flugt kan blive mødt af, når man kommer til Danmark.

Af Marie Maschoreck

I går var det den 8. marts og Kvindernes Internationale Kampdag. Lokale i Viborg samledes derfor for at fejre dagen med særligt fokus på kvinder på flugt. Det er ifølge Stine Isaksen, der er medarrangør og byrådsmedlem for Alternativet, et tema, som man med arrangementet ønsker at italesætte:

”Selvom krig tit er noget, man forbinder med mænd, der kæmper, så er det jo ofte kvinderne, det går ud over langt hen ad vejen. Også kvinder kan være udsatte på grund af verdens konflikter, og det vil vi gerne sætte fokus på.” 

Arrangørgruppen for ’8. marts i Viborg’-arrangementet er sammensat af repræsentanter fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og uafhængige. Lokalerne på Grønnegade blev fyldt i går aftes, og opbakningen var til stor glæde for arrangørerne.

Ved aftenens arrangement var der blandt andet et oplæg ved Michala Bendixen på programmet. Michala Bendixen er grundlægger af Refugees Welcome og tidligere modtager af Menneskerettighedsprisen fra Rådet for Menneskerettigheder. Hendes oplæg havde særligt fokus på vilkårene for asylsøgende kvinder og kvindernes muligheder i Danmark. 

Foto: Marie Maschoreck

Viborg Kommune er en af de kommuner, der har taget imod flest ukrainske flygtninge, og selvom arrangementet ikke skal ses i forbindelse med indsatsen for de ukrainske flygtninge, så peger Michala Bendixen alligevel på en sammenhæng:

”Jeg forestiller mig, at det, at langt størstedelen af de ukrainske flygtninge, der kom til Danmark, var kvinder, har skabt en anden opmærksomhed på kvinder på flugt. Det var en usædvanlig situation, da det jo plejer at være mændene, der kommer først og så søger familiesammenføring, så kvinderne kommer i anden omgang. Jeg tænker, at det måske har været med til at skabe noget fokus.”

En af deltagerne ved gårsdagens arrangement var Amal Saeed, som selv kom til Danmark fra Syrien for omkring syv år siden. Også Amal mener, at der er brug for mere fokus på kvinderne på flugt: 

”Jeg håber, at vi vil tænke på, at krig rammer kvinder også, ikke kun mænd, og at kvinder kommer til at få den samme opbakning i forbindelse med krig og flugt.”

Årets tema blev ifølge Stine Isaksen valgt på baggrund af den uro i verden, som i de senere år er kommet tættere på. Med arrangementet håber de på at oplyse de fremmødte og være med til at italesætte problematikkerne, man kan møde som kvinde på flugt. 

Be the first to comment on "Kvindernes kampdag blev fejret med fokus på kvinder på flugt"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*