Der skal plantes 950 hektar skov i Viborg – men er det realistisk?

Foto: Viborg Kommune

I Viborg Kommune kan de vise en ambitiøs klimaplan frem, der løber frem til 2050. Et af delmålene er, at der skal plantes 950 hektar skov inden 2030. Men hverken forvaltningen eller politikerne ved, hvor skoven skal ligge og politikerne er uenige om hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre – og hvilke midler, der skal bruges for at nå målet.

Af Simone Schmidt

Sidste år fremlagde Viborg Kommune en ambitiøs klimaplan, der skal gøre Viborg klimaneutral i 2050. Med en lang række initiativer har kommunen sat ambitiøse mål om at leve op til Paris-aftalen. Et af initiativerne er en klimaskov, der både skal binde CO2 og sikre rent grundvand. Men måske er målene for ambitiøse. Sådan lyder meldingen i hvert fald, hvis man spørger chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune, Thomas Damgaard:

”Det er ambitiøst, absolut. Men der er heller ingen garantier. Det er et mål, vi stræber efter.”

Politikerne i Klima- og Miljøudvalgets interne uenigheder

Det er en ganske anden optimisme, når man taler med Lars Mogensen (V), der sidder i Klima- og Miljøudvalget i Byrådet. Han er faktisk fuldstændig tryg ved, at de 950 hektar kan findes indenfor de næste syv år:

”950 hektar er ikke ret meget, og vi har jo hele syv år. Tingene kommer selvfølgelig ikke af sig selv, men jeg er positiv.”

Vender man sig i stedet imod Stine Isaksen fra Alternativet, der også sidder i Klima- og Miljøudvalget, er helt samme optimisme svær at finde. Hun retter i stedet en skarp kritik mod byrådets modsatrettede adfærd. Hun mener eksempelvis ikke, at man kan arbejde for en motorvej og samtidig gennemføre Viborg Kommunes klimamål:

”Der er langt fra ord til handling i Viborg Kommune, og selvom vi har vedtaget den her klimaplan, så er der nogle beslutninger, som modstrider de ambitioner, der er, og som gør, at målene kommer længere og længere væk. Eksempelvis når vi samtidig kæmper for en motorvej og støtter lufthavnen.”

De to politikere er altså grundlæggende uenige om udsigten til at lykkes med 2050-planen. Stine Isaksen (Å) mener ikke, at målene er realistiske, når Viborg Kommunes handlinger ikke stemmer overens med klimaplanen. Denne udlægning kan Lars Mogensen (V) ikke genkende:

”Nu handler alt jo ikke om klima. Det handler også om byudvikling og tiltrækning af borgere. Og jeg ser ikke noget problem i, at indfri klimaplanen, sænke CO2-udslippet og samtidig bygge en motorvej.”

Der er således forskellige tilgange til den ambitiøse klimaplan, som Viborg Kommune har lavet. Den store klimaskov skal ende med at blive 3300 hektar inden 2050, men lige nu er placeringen af skoven tilsyneladende ikke det vigtigste for politikerne i Viborg, men derimod hvordan målene for klimaplanen grundlæggende skal indfries.

Be the first to comment on "Der skal plantes 950 hektar skov i Viborg – men er det realistisk?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*