Viborg Kommune mangler frivillige ildsjæle 

De Frivilliges Hus har igangsat en fremskudt indsats, der skal hjælpe sociale foreninger med at rekuttere flere frivillige. Foto: Emilie Lindahl-Jessen.

Ventilen Viborg måtte lukke tilbage i september 2022 på grund af mangel på frivillige. I håbet om at genåbne kæmpede de en brav kamp for at lokke flere til. En generel mangel på frivillighed har fået De Frivilliges Hus og Viborg Kommune til at igangsætte en række initiativer, der skal støtte og hjælpe frivillige, sociale foreninger med at rekruttere flere hænder.

Af Emilie Lindahl-Jessen

Efter en lang og hård kamp genåbner Ventilen Viborg den 14. marts 2023. Ventilen er en frivillig social organisation, hvor ensomme unge kan mødes og få hjælp til at komme ud af ensomheden. I det halve år, hvor den lokale afdeling af Ventilen var lukket, voksede stablen fra to til seks frivillige.

Ifølge formand for Ventilen Viborg, Pernille Kristensen, var de nødsaget til midlertidigt at lukke ned for at lede efter flere hænder:  

“Vi kunne ikke få fat på nogen, og generelt var der mindre og mindre overskud til at rekruttere nye. Vi var derfor tvunget til at lukke ned, så vi havde tid til at finde frivillige.”

De seks ildsjæle, som driver organisationen, brænder alle for at gøre en forskel for andre. Pernille Kristensen valgte selv at blive frivillig, da hun havde et ønske om at gøre hverdagen nemmere for andre mennesker. 

“Det, at kunne gøre hverdagen nemmere for nogle mennesker, er noget jeg ikke kan sætte ord på, hvad betyder for mig. Efter jeg er startet, har jeg fundet ud af, at det at være frivillig og hjælpe andre mennesker, er en ting, som jeg ikke vidste, jeg manglede i mit liv,” siger Pernille Kristensen. 

Derudover sætter hun stor pris på det fællesskab, der er i foreningen:

“De er mere som familie end venner. Vi er en lille familie i mødestedet.” 

Rekruttering af frivillige 

De Frivilliges Hus har igangsat en fremskudt indsats for at støtte og hjælpe frivillige sociale foreninger med at rekruttere flere frivillige. Frivilligkoordinator hos De Frivilliges Hus, Rikke Brøndum, fortæller, at de hjælper Ventilen Viborg og andre frivillige organisationer med at lave målgruppeanalyser, dele opslag på sociale medier og lave rekrutteringsprocesser.

“Vi støtter og servicerer det frivillige arbejde. Det vil sige, at vi hjælper foreningerne med at blive bedre til at rekruttere. Når Ventilen Viborg henvender sig til os og siger, ´hey, vi mangler frivillige,´ så hjælper vi dem med at finde de rette kandidater,” siger Rikke Brøndum. 

Det er ikke Rikke Brøndums oplevelse, at det er svært at skaffe frivillige, hvis blot man henvender sig til folk:

“Hvis du går ned og prikker en tilfældig på gaden og siger, ´kunne du tænke dig at gøre en forskel og hjælpe til som frivillig´, siger de fleste ja. Men de skal spørges, for ofte henvender de sig ikke selv.”   

Kommunens målsætning

Viborg Kommune har en målsætning om at øge andelen af frivillighed. Men denne ambition har kommunen svært ved at indfri. Social- og Sundhedsudvalget har udarbejdet en rapport, hvor det fremgår, at 44 procent har udført frivilligt arbejde i 2019, mens tallet er faldet til 38 procent i 2022. Denne tendens vil kommunen forsøge at komme til livs.

Ifølge Arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune, Charlotte Burvil, har kommunen et tæt samarbejde med de frivillige organisationer. De støtter dem økonomisk og forsøger at inddrage dem i en lang række indsatser. 

“Vi har mange samarbejder og støtter op om de frivillige aktiviteter. Mangel på frivillighed handler ofte om synlighed. Borgerne skal være klar over, hvilke frivillige aktiviteter der finder sted, samt hvilke organisationer man kan tilmelde sig. Kommunen skal sikre, at borgerne får et større kendskab til det frivillige arbejde,” siger Charlotte Burvil.  

De Frivilliges Hus støtter og hjælper frivillige sociale foreninger i Viborg Kommune. Foto: Emilie Lindahl-Jessen

Be the first to comment on "Viborg Kommune mangler frivillige ildsjæle "

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*