Mere hjælp på vej til nybagte forældre

Foto: Marie Maschoreck

I Viborg Kommune har man ambitioner om at øge tilfredsheden, når det gælder ammerådgivning. Derfor arbejder man netop nu på godkendelse af den samarbejdsaftale, som skal gælde i hele regionen og ensrette vejledningen på området. 

Af Marie Maschoreck

Fremover skal nybagte forældre opleve endnu mere kvalitet og sammenhæng, når de bevæger sig gennem systemet fra hospitalet til sundhedsplejen. Det skal den samarbejdsaftale, som tidligere i dag blev godkendt i Økonomi- og Erhvervsudvalget, sikre.

Samarbejdsaftalen er udarbejdet af Fødeplanudvalget i Midtjylland. Den lægger op til, at der arbejdes målrettet på at forbedre rådgivningen af forældrene og at forlænge ammeperioden, så flere fremover lever op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om seks måneders fuld amning. Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefaling har amning nemlig betydning for en række helbredsmæssige fordele for både mor og barn.

Forslaget tages op på baggrund af målinger, der på landsplan viser, at børn i gennemsnit fuldammes en del kortere tid end de seks anbefalede måneder.

Om aftalen siger Henrik Bech Nielsen, chefkonsulent i Region Midtjyllands afdeling for sundhedsplanlægning: 

”Det er et forsøg på at opstille en fælles faglig ramme og et fælles omdrejningspunkt for, hvordan man skal gå til opgaven om at sikre, at amningen kommer godt i gang, og at man som fødende oplever, at det man gør på hospitalet, og det man gør i sundhedsplejen, hænger godt sammen.”

Vigtigheden af et godt ammeforløb

Det er vigtigt for sundhedsplejerskerne i Viborg Kommune, at forældrene har en følelse af, at de har fået den vejledning, der skal til, for at de kan få et godt ammeforløb:

”Målet med ammevejledningen er at støtte forældrene i at træffe de rette valg og udvikle handlekompetence, så de kan få et ammeforløb i overensstemmelse med deres ønsker og behov,” siger Jette Bering, Teamleder hos Sundhedsplejen i Viborg Kommune. 

Ammekonsulenter skal sikre fælles kompetenceudvikling

Aftalen indeholder flere tiltag. Der er blandt andet tale om kompetenceudvikling af de medarbejdere, der vejleder og rådgiver om amning, flere certificerede ammevejledere og bedre koordinering mellem fødesteder og kommuner.

Konkret skal flere IBCLC-certificerede ammekonsulenter være med til at skabe en fælles kompetenceudvikling, så man sikrer, at det brede kompetenceniveau er højt. Tine Pilgaard er en af de to sundhedsplejersker i Viborg Kommune, der har den specialuddannelse, som giver det internationale certifikat. Om den konkrete indsats siger hun:

”Det er selvfølgelig godt, at vi får flere med specialuddannelsen, men det vi prioriterer allermest er, at alle sundhedsplejersker får en høj basisviden også. Det gør vi ved, at os, som har uddannelsen, underviser de andre og giver den viden videre, som vi har fået på uddannelsen. Det er vores største opgave.”

Da samarbejdsaftalen i dag blev godkendt i Økonomi- og Erhvervsudvalget, mangler nu kun den formelle godkendelse i byrådet. 

Både Jette Bering og Tine Pilgaard er meget glade for beslutningen. De ser frem til, at der kommer endnu mere fokus på området, så de kan hjælpe forældrene bedst muligt. 

Ekstra indsats på et i forvejen velfungerende område

De to sundhedsplejersker peger på, at man faktisk allerede er ret langt på området i Viborg Kommune, fordi det er blevet prioriteret igennem en årrække. 

Også Henrik Bech Nielsen oplever, at tilfredsheden generelt er høj blandt de fødende. Amning er dog et område, der ligger en smule lavere end de andre i målingerne, og det er derfor indsatsen styrkes på netop dette område:

”Det kunne da være, at vi kunne hæve overlæggeren en anelse og gøre noget målrettet i fællesskab på det her felt,” siger Henrik Bech Nielsen.

Jette Bering og Tine Pilgaard håber, at forældreparrene i fremtiden i endnu højere grad vil føle sig hjulpet hele vejen igennem et mere sammenhængende sundhedssystem. Det er deres erfaring, at det har stor betydning, at forældrene oplever, at den viden om amning, der kommunikeres, er relevant for dem i lige netop den situation, de befinder sig i.

Be the first to comment on "Mere hjælp på vej til nybagte forældre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*