Lokale unge tager eget initiativ til at danne byens undergrundscene

Foto: Christopher B. Jensen - Event på Godsbanen, Aarhus

Viborg har manglet en undergrundscene for alternativ musik og kultur, hvilket har gjort at unge har søgt imod andre byer for at finde dette. Nu har en gruppe lokale unge, med den unge ildsjæl, Bastian Borup Terp, i spidsen, så selv taget initiativ til at skabe en organiseret og fastlagt undergrundsplatform i byen.

Af Christopher Bjørnager Jensen

Ekko er navnet på det projekt, som grundlæggeren og nuværende tovholder, Bastian Borup Terp, kalder for et arrangørfælleskab af unge mennesker fra Viborg.

Bastian er en lokal 23-årig dreng fra Viborg, der nu er blevet ansat i Viborg kommune, hvor han nu bliver betalt for det arbejde han før gjorde frivilligt i forbindelse med Ekko. Dog har dette betydet at han nu skal agere under en helt anden arbejdsdynamik i det kommunale, som er præget af bureaukrati og bøvlede procedurer. Det ligger lidt langt fra da han, med sin kammerat, startede projektet “Barakken”, som lå i et gammelt autoværksted, og som ultimativt senere udviklede sig til Ekko.

Dette skift har muligvis gjort, at Ekko projektet er gået lidt op og ned i den seneste tid. Dog er der stadig fortsat håb for ungdomsscene i Viborg, så længe der er et behov for et alternativ, til det generelle kulturliv.

 ”I Viborg er der Zwei Grosse Bierbar, Temabar og andre kommercielle spillesteder. Der manglede et sted, der havde mere autenticitet over sig. Et sted for os der bare gerne vil skabe noget nyt og alternativt. Det er hvad der fortsat driver os til at arbejde med Ekko”.

Som en af de ældste byer i landet er Viborg, fyldt med ældgammel kulturhistorie. Dog har der været mangel på en ny undergrund- ungdomskultur i byen, hvor de børn og unge, som hverken interesserer sig for fodbold, eller lytter til top 50 playlisterne på Spotify, kan holde til og udfolde sig i. Det har inspireret unge i byen til selv at adresserer dette.

Manglen på et undergrundsmiljø efterlod flere af byens unge uden et tilhørssted. Det gjorde at de var nødsaget til at drage mod andre omkringlæggende byer, for at finde deres miljø.

”I Viborg findes der ikke et ungdomshus eller projekthus for unge. Det har gjort det svært at få organiseret og strukturer et miljø og en ungdomskultur, når man har ikke en base som i f.eks. Aarhus, hvor de jo har Godsbanen”.

Spørger man kommunen mener de dog at have haft fokus på at skabe tilbud for unge i byen.

”Vi har haft det som fokuspunkt at lave events og starte nye tilbud for de unge i byen. Det har vi gjort i samarbejde med frivillige”, Udtaler, Birgit B. Langballe, som er byrådsmedlem og er en del af børn og ungeudvalget i Viborg kommune.

Ekko er en af disse initiativer, som er drevet af frivillige, og som samarbejder med kommunen.

Bastian håber på at de mange nye uddannelsesinstitutioner, der er kommet til byen de seneste år, vil være med til at kreerer et større og mere engageret ungdoms- og kulturmiljø. Et miljø, hvor der både er plads til punk, shoegaze og alle andre former for alternativ musik og kultur. Dertil ønsker Bastian også på mere fokus på området, fra det offentlige.

”Jeg håber, og ser frem til at man begynder at kigge mere på at sikre, der findes platforme hvor unge kan engagere sig. Der skal være et fysisk miljø, hvor det er naturligt som studerende og ung, at tjekke ind når man har fri i Viborg”.

Ekko er flyttet ind i de lokaler, som i mange år var det sted hvor spillestedet, Paletten, residerede.

Be the first to comment on "Lokale unge tager eget initiativ til at danne byens undergrundscene"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*