Stigende forbrug af vikarer i ældre- og hjemmeplejen: ”Det gør de ældre utrygge”

Viborg Kommune har et stadig større forbrug af vikarer og timelønnede i kommunes hjemmepleje og på deres plejehjem. Foto: Oskar Hammer Sylvestersen

Siden 2018 er udgifterne til vikarer og timelønnede i hjemmepleje steget med 44 procent. På plejehjemmene i Viborg er brugen af vikarer og timelønnede steget med 27 procent. Disse stigninger vækker bekymring hos både interesseorganisationer og lokalpolitikere.

Af Oskar Hammer Sylvestersen

Hos Danske Seniorer ser man kritisk på den store brug af vikarer i landets kommuner.

”Der er ikke nogen tvivl om, at vikarer eller skiftende hjælpere er en stor stressfaktor for de ældre.” fortæller Danske Seniorers direktør Katrine Lester.

Det er særligt de svækkede ældre, der oplever brugen af vikarer hårdest.

”Der er ikke nogen tvivl om, at hvis du har brug for meget hjælp, så kommer der jo også mange forskellige medarbejdere.” Fortæller Katrine Lester og fortsætter;

”Det gør de ældre utrygge, og de er kede af, at de har en fornemmelse af, at dem, der kommer i deres hjem, ikke kender dem. Og at de skal starte forfra hver dag med at forklare, hvordan de har det, eller hvordan ting plejer at være. Så det giver jo også en dårligere pleje, uagtet at vikarerne jo tit virkelig gør deres bedste.”

Sygefraværet får skylden

I 2022 brugte Viborg kommune knap 27 millioner kroner på vikarer og timelønnede på kommunens plejehjem, hvilket svarer til over 10 procent af kommunens samlede personaleudgifter til området. I hjemmeplejen blev der brugt lige over 19 millioner kroner, hvilket svarer til over 7 procent af at de samlede personaleudgifter på området.

Ifølge Mette Nielsen (S), medlem af Ældre- og Aktivitetsudvalget, kan den stigende brug af vikarer særligt tilskrives det øgede sygefravær, som kommunen oplever blandt deres plejepersonale.

Sygefraværet hos hjemmeplejen og plejehjem er steget med henholdsvis 27 og knap 34 procent over de sidste 5 år.

”Vi arbejder på at få sygefraværet ned og få brugt af vikarer mindre, fordi det er jo allerbedst for de ældre, at de kender de mennesker, som kommer i hjemmet.”

Når Mette Nielsen bliver spurgt indtil, hvordan Viborg Kommune helt konkret vil mindske fraværet blandt plejepersonalet, svarer hun;

”Der bliver arbejdet med en masse ting ude i de forskellige plejehjem, men det er klart, at noget af det, man skal have gjort, er at kigge på, hvorfor sygefraværet er så højt. Der bliver også arbejdet med en masse faglighed for at øge de faglige kompetencer, og samtidig også på at fremme trivslen, så medarbejderne har det godt. Så det er både en udbedring af arbejdsmiljøet og samtidig også et fagligt løft.”

Be the first to comment on "Stigende forbrug af vikarer i ældre- og hjemmeplejen: ”Det gør de ældre utrygge”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*