Minder fra ungdommen skal højne livskvaliteten for borgere med Alzheimers

Viborgensere med sygdommen alzheimers har nu muligheden for at komme ind i de ellers lukkede magasiner på Viborg Museum. Her kan de se gamle genstande fra deres ungdom, som forhåbentlig kan vække minder hos borgerne.

Af Oskar Hammer Sylvestersen

Et par sko fra 40’erne og en jakke fra 60’erne betyder måske ikke meget for dig, men for ældre borgere med alzheimers kan disse genstande være kilden til at vække minder og aktivere hjernen. Det er i hvert fald håbet i Viborg Kommunes nyeste projekt i kampen om livsglæde for borgere med alzheimers.

Viborg Kommune er blevet en del af AIDA-projektet, der er et europæisk forskningsprojekt støttet af EU. AIDA-projektets mål er at skabe en praksis for, hvordan kunst- og kulturoplevelser, der har en sundhedsfremmende effekt, kan hjælpe borgere med Alzheimers. Og selvom projektet lige er gået i gang, kan interessen allerede mærkes.

”Det, som jeg kan se, har vagt interesse, er, at de får lov at komme ind på magasinet, som jo ikke er tilladt for almindelige folk. Det er interessant at komme ind og se, hvad de egentlig har på lageret. Vi kunne også løfte i lagene og se, hvad det var, der gemte sig nedenunder. Det var meget spændende for borgerne,” fortæller Kirsten Ravn, der er pædagog i Æblegården i Viborg, hvor tre beboere er med i projektet.

Minder fra en svunden tid

”Museet kan byde ind med faglighed og erfaringer i forhold til den kollektive erindring og de kognitive processer, der finder sted, når man vækker minder gennem genstande og historier fra ens egen tid,” fortæller Rikke Smidt, museumsinspektør på Viborg Museum, i en pressemeddelelse udsendt af Viborg Kommune.

Og så har borgerne, der er med i projektet også fået lidt lektier for.

”Til næste gang skal vores borgere komme med en ting hver, de har derhjemme, som har en personlig historie. Og så har vi også informeret museet om vores borgere og deres livshistorie, og hvad de har lavet før i tiden, så vi kan se på ting, der er relevante for vores borgere,” fortæller Kirsten Ravn.

Be the first to comment on "Minder fra ungdommen skal højne livskvaliteten for borgere med Alzheimers"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*