Sidste kapitel om uro på bibliotekerne er skrevet

Foto: Joakim Torp

Efter uro, svineri og roderi er der i 2023 kommet nye lukketidspunkter for Hovedbiblioteket og Karup Bibliotek. Tiltaget har allerede nu ført til bedring ifølge administrationslederen for Viborg Bibliotekerne.         

Af Joakim Torp

Efter længere tids problematik og manglende effekt af initiativer ser Viborg Bibliotekerne endelig ud til at have fundet en løsning, der virker. Løsningen, der indskrænker de ubemandede åbningstidspunkter på Hovedbiblioteket og Karup Bibliotek, kommer ovenpå et tilbagevendende problem om uro, svineri og roderi.

Lukket i festtiden

Tiltaget på Hovedbiblioteket betyder, at man har ændret lukketidspunktet i de ubemandede åbningstider fra klokken 22 til 20 på fredage og lørdage. På Karup Bibliotek er man gået fra at lukke klokken 22 til 18 de samme dage. Tiltaget trådte i kraft d. 1. januar, og der er allerede nu bedring at spore ifølge administrationslederen for Viborg Bibliotekerne, Thomas Ravn Jakobsen.

”Lige nu har vi ingen problemer på hovedbiblioteket, fordi vi netop har indskrænket åbningstiden i den tid, man kan kalde festtiden”.

Det var netop om fredagen og lørdagen i de sene timer, at bibliotekerne oplevede problemerne. Snusposer, tomme flasker, chipsposer og skrald flød. Møbler var rykket rundt, og biblioteket lignede en forladt forfest morgenen efter. Et andet problem var den utrygge stemning, som flere af bibliotekets brugere havde berettet om i deres henvendelser til biblioteket.

”Der var et gennemgående utryghedstema, som gjorde, at vi måtte træffe beslutningen. Andre biblioteksbrugere følte sig simpelthen ikke trygge i de ubemandede timer”, siger Thomas Ravn.

Ikke kun et lokalt problem

Ifølge en undersøgelse af Bibliotekarforbundet fra 2017 svarer cirka syv ud af ti tillidsrepræsentanter fra landets biblioteker, at de har oplevet hærværk og uro i den ubemandede åbningstid. Dengang forsøgte man sig med en vagtordning i flere af landets kommuner for at løse problemet. Selvom der var forbedring at spore, så var det ikke en holdbar løsning for Viborg Kommune, forklarer Thomas Ravn.

”Vi er også nødt til at sætte en vagtordning op imod, hvor mange brugere, der egentligt benyttede sig af det åbne bibliotekstilbud i de her to tider. Det er ekstremt dyrt, hvis vi skal have et vagtfirma gående fast hver fredag og lørdag aften”.   

Åbent bibliotek – med forbehold

Viborg Bibliotekerne har gennem årene været i tæt dialog med SSP Team Viborg og Gadeplan Viborg for at opsamle og komme i dialog med uromagerne, men det har ikke været nok til at løse problemet. Selvom det nye tiltag ser ud til at virke, peger det dog ind i et paradoks for bibliotekerne, da de ønsker at være åbne. De utilpassede unge, som tiltaget retter sig mod, virker dog ikke til at være særlig påvirket af det.

Gadeplansmedarbejder Palle Madsen bemærker i hvert fald ikke en utilfredshed blandt de unge i sit virke. Efter hans opfattelse virker det til, at de unge har opfanget tiltagets budskab. Alligevel håber Thomas Ravn på, at bibliotekerne i fremtiden kan være åbne uden forbehold.

”Man kunne jo ønske, at vi på et tidspunkt kan ophæve det igen, men det ser jeg altså ikke for mig lige nu”.  

Be the first to comment on "Sidste kapitel om uro på bibliotekerne er skrevet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*