Hjarbæk Fjord er på dødens rand: ”Der kommer til at gå mange år, inden det bliver genoprettet, hvis det overhovedet kan lade sig gøre”

Peder Lajgaard Pedersen har oplevet de gode og dårlige tider i Hjarbæk Fjord. Foto: Sigurd Hollerup Bencke

Naturen og miljøet har i lang tid været under pres i Hjarbæk Fjord. Derfor har Viborg Kommune nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge og foreslå løsninger til, hvordan fjorden kan reddes. For nyligt kom udvalget med deres bud på, hvad der skal gøres, og det er der brug for, hvis Hjarbæk Fjord igen skal blomstre.

Af Sigurd Hollerup Bencke

For enden af molen i Hjarbæk Havn kan man kigge ud over Hjarbæk Fjord. Den absolutte ende på Limfjorden. Vejret er blæsende, og i horisonten kan en snebyge ses. Fjorden ser smuk ud, som den ligger der, men under overfladen er det lige omvendt.

Hjarbæk Fjord er nemlig slemt forurenet. Flere års forurening fra landbruget i oplandet og dæmningen i Virksund er bare nogle af de faktorer, som er skyld i fjordens nedgang i natur og miljø.

Forureningen er så slem, at Viborg Kommune har nedsat et udvalg, som skal komme med deres bud på, hvordan fjorden kan reddes. Jørgen Jørgensen er leder for genopretningsprojektet i Hjarbæk og er også projektleder for Natur og Vand i Viborg Kommune

”Udvalget er til for at få en belysning på, om vi med en lokal indsats kan speede op på en positiv udvikling i fjorden”, siger Jørgen Jørgensen.

Udvalget består af forskellige interessenter, som alle ønsker en bedre og sundere fjord. Udvalget har igennem seks møder drøftet, hvordan Hjarbæk Fjord kan udvikles positivt og efter seneste møde, er udvalget kommet med bud på forskellige indsatsmuligheder, som består af fire centrale anbefalinger. Det kan blandt andet være restaurering af ålegræs eller reduktion af fosfortilledningen til fjorden.

Færre fisk i fjorden

Én af medlemmerne i udvalget, som står bag forslagene, er Peder Lajgaard Pedersen, der har boet i Hjarbæk-området hele sit liv. Derudover, har han fritidsfisket i Hjarbæk Fjord i 50 år. Peder har derfor oplevet Fjordens nedgang på tæt hold.

”Da jeg var barn, var der grus og siv, og man kunne gå i ud i vandet med sandbund. Nu er det slam og blød bund”, siger Peder Lajgaard Pedersen.

Det er ikke bare fjordbunden og vegetationen, som er forsvundet, det er også fiskene, som Peder har brugt store dele af sit live på at fange. Fjorden havde et rigt dyreliv med ål, fladfisk, muslinger, sild, havørred og meget mere, men det er der ikke meget tilbage af nu.

”Man kan måske fange en aborre eller en skalle, men det er det”.

Nogle gange kan der dog også komme sild i nettet. Det er altså både fangstudvalget og fangstmulighederne, der er blevet mindre. Det er den helt store synder, alge- og slamudviklingen, der er den primære grund til dette.

”Hvis man skal have et naturligt og alsidigt dyre- og planteliv, så forudsætter det, at der kan komme lys til bunden”, siger Jørgen Jørgensen.

Fremtiden ser svær ud

Jørgen Jørgensen understreger, hvordan det primært er tilførsel af næringsstoffer fra oplandet, som ligger til grund for den store mængde forurening. Hjarbæk Fjord er ekstra udsat, da fjorden, som er et forholdsvis lille vandområde, bliver udsat for næringsstoffer, der kommer fra, hvad der svarer til 1/3 del af Danmarks areal.

Det kan virke som en umulig situation at få genoprettet fjorden til sit gamle selv. Udvalget er kommet med sit bud på løsninger, der kan skubbe fjorden i den rigtige retning. Optimismen er der, men troen på succes er ikke skrevet i sten.

”Der kommer til at gå mange år, inden det bliver genoprettet, hvis det overhovedet kan lade sig gøre”, siger Peder Lajgaard Pedersen

Det er ikke kun Peder Lajgaard Pedersen, som tvivler på genopretningens succes. I Viborg Kommunes pressemeddelelse fra d. 7. marts om genopretningen, siger de følgende:

”Hjarbæk Fjord har det stadig skidt, og statens planer for at rette op på miljøet i Hjarbæk Fjord kan vise sig vanskelige at opfylde.”

Udvalgets ideer og anbefalinger er i hvert fald givet videre til det nyoprettede Kystvandråd, som hører under Miljøstyrelsen. Udvalget er ellers på pause, indtil Miljøstyrelsen har lagt en officiel plan.

Hjarbæk Fjord er, for nu, i en limbo mellem liv og død.

Be the first to comment on "Hjarbæk Fjord er på dødens rand: ”Der kommer til at gå mange år, inden det bliver genoprettet, hvis det overhovedet kan lade sig gøre”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*